Чингэлтэй дүүргийн 4-р хороо, Хүнсний 1 дүгээр дэлгүүрийн
урд, Ж.Самбуугийн гудамжны цэцэрлэгт буй энэ баримлыг барималч Б.Хийморийн загвараар
2009 онд бүтээжээ. Монголчууд гүү барьж, айраг хэмээх хосгүй сайхан ундаа хийдэг, наадмаараа
зургаан насны морьд уралдуулдаг. Гүүний сүүний найрлаганд тос 2 хувь, уураг 2.2
хувь, лактоза 6.6 хувь, С аминдэм 2.5-8.5 милиграмм байна. Монголчууд 2000
жилийн тэртээгээс айраг хийж хэрэглэж иржээ. Гүүний сааманд чихэр 6-8 хувь
байдаг. Айраг исэх үед түүний сахар нь архины спирт, нүүрсхүчлийн хий болон
задардаг. Айраг исгэхийн тулд саамыг шүүж цэвэрлээд хөрөнгөтэй хольж 3000-5000
удаа бүлдэг. Айрагны найрлаганд хүний биеийн эрүүл мэндэд хэрэгцээтэй А, С, В,
Е зэрэг бараг бүх аминдэмүүд бий. Айраг кальци, фосфор, кобальт, зэс зэрэг
эрдэс бодисоор үнээний сүүнээс давуутай бөгөөд шингэц сайтай байдаг. Эмчилгээ
сувилгаа тэжээлийн ач холбогдолтой, нян устгах чадвартай. Нэг литр гүүний
айрганд 20 грамм тос, 23 грамм уураг, 35 грамм чихэрлэг агуулагдах бөгөөд 453.7
ккал илчлэгтэй.
Та аялал, амралтын талаарх илүү их мэдээ мэдээллийг ЭНД дарж аваарай.