Хөвсгөл, Хэнтий, Хангай, Хянган, Дорнод Монголын голын хөндий, татам, шугуй, гол горхины эрэг дагуу, хусан төгөл, уулын энгэрт ургана. Том далбагар навчтай, өндөг шиг зууван өргөн дэлбээ бүхий том цагаан цэцэгтэй, 3-7 метр өндөр сөөгөнд ургана. 6 дугаар сарын эхээр цэцэглэж, 8 дугаар сарын сүүлч, 9 дүгээр сарын эхээр хар өнгөтэй, аргуун амттай жимс боловсордог. Эмчилгээний зориулалтаар хэрэглэх үед болц гүйцсэн хойно нь багцаар нь авч наранд хатаана. Хатаасны дараа яснаас нь салгаад 5 жил хүртэл хадгалж хэрэглэж болно. Мойл нь барьцалдуулах чанартай тул ихэвчлэн гүйлгэлтийг намжаахад хэрэглэдэг. Хандыг бэлдэхдээ 200 миллилитр усанд 1 цайны халбага хатаасан жимс хийгээд 20 минут буцалгаж, хөргөөд, стаканы талаар өдөрт 2-3 удаа ууж хэрэглэнэ. Мөн нүдний эвэрлэг бүрхэвчийн үрэвслийн үед хандыг шавшлага маягаар хэрэглэж болно. Цус багадалт, уушигны сүрьеэтэй хүн хандыг цай шиг ууж хэрэглэхэд тохиромжтой.