• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

АНГИР (ХОНДОН АНГИР)

Lat: Tadorna  ferruginea  (Pallas, 1764)

Mon: Хондон ангир

Rus: Огарь(красная утка)

Eng: Ruddy Shelduck (Roody)

Jap: Aka-tsukushigamo (アカツクシガモ )

Маш цөөн тооны сүрэг баруун хойд Африк, Этиопд суурин амьдрах ба гол нутаглах газар нь Европ, Ази юм. Хондон ангир нь нүүдлийн шувуу бөгөөд өвлийн улиралд өмнө зүгийг зорин нисдэг. Ангир хавар эрт 4-р сард Монгол оронд нүүдэллэн ирж 9-р сард буцдаг. Хадны хонгилд үүр засаж өндөглөнө. Зарим нутагт ангирыг “лам шувуу” гэж нэрлэн агнах хөнөөхийг цээрлэдэг бөгөөд хорхой шавьж, мэлхий, хавч хэлбэртэн, зөөлөн биетэн, загасны түрс, жараахай зэргээр хооллодог. Энэхүү шувуу нь 58-70 см урт, далавчаа дэлгэхэд 110-135 см хүрдэг. Их бие нь улбар шар ба толгой нь цайвардуу зүстэй. Далавч нь цагаан бөгөөд нислэгийн дэвүүр өд нь хар. Хондон ангир сайн сэлдэг, тэдний нисэж байгаа нь галуу нугастай харьцуулахад илүү хүнд нүсэр харагддаг.