• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

ӨРӨВТАС (ХАР ӨРӨВТАС)

Lat: Ciconia nigra (Linnaeus, 1758)

Mon: Хар өрөвтас

Rus: Чёрный аист

Eng: Black Stork

Jap: Nabeko (ナベコ)

Монгол орны ойт хээрийн бүсэд өргөн тархсан бөгөөд голуудын хөндий дагаж тайгад ч нэвтэрдэг. Хэнтий, Хангай, Ачит, Орог нуур, Бөх мөрөн, Ойгон нуур, Хөвсгөл, Увс, Ховдын Манхан сум, Буйр нуур, Ховдын Булган голд таардаг. Голын дагуух эгц, өндөр, эрэг хадан хясаа, өндөр модонд үүр засдаг. Үүрээ жил дараалан ашигладаг. Хавар болгон мөчир, хагдарсан өвсөөр үүрээ сэлбэн өндөрлөдөг. 4-р сарын эцсээр 3-4 ширхэг өндөг гаргана. 32-38 хоносны дараа өндөгнөөс гарсан ангаахай 2 сар болж нисэх чадвартай болдог байна.