• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

ЦАГААГЧИН ХАЛБАГАТ

Lat: Platalea leucorodia (Linnaeus, 1758)

Mon: Цагаагчин халбагат (Халбаган хушуут)

Rus: Колпица (Обыкновенная)

Eng: White Spoonbill 

Jap: Hera-sagi

Монгол оронд ховордож байгаа зүйл юм. Урт хөлтэй, том биетэй ус гатлагч шувуу бөгөөд халбага мэт хошуутай. Гүехэн ус гатлан явж хагас онгойлгосон хошуугаараа хоол тэжээл хайдаг. Зэгс, бургас бүхий нуур, голын дагуу нимгэн ус, задгай намаг ихтэй орчинд амьдардаг. 5-р сарын дундуур дунджаар 3-5 өндөг гаргаж 20-25 хоног дарна. 8-р сарын ихээр ангаахай нисэх чадвартай болдог. Монгол орны Их нууруудын хотгор, Нуурийн хөндий, Өгий нуур, Туул гол, Халх голын сав нутгаар тааралдана.