• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

БОГШООДОЙ (ЦАСНЫ БОГШООДОЙ)


Lat: Montifringilla nivalis (Linnaeus, 1766)

Mon: Цасны богшоодой, Цасы бор шувуу

Rus: Снежный вьюрок, Альпийский вьюрок

Eng: White-winged Snowfinch

Jap: Yuki-suzume

Монголын нийт уулархаг нутгаар өвөл зунгүй сүрэглэн амьдарч ихэвчлэн ургамлыг үр жимс, буурцаар хооллодог суурин шувуу юм. Өвөл хоол тэжээл ховордсон үед малчдын өвөлжөө бууц, суурин газруудаар бөөнөөрөө сүрэглэн ирж хооллодог. Барьж тэжээхэд амархан гаршиж дасах бөгөөд тариа будаа, гурилан бүтээгдэхүүнд их дуртай. Зарим нь малчин айлын гэрт орж тогооны өрөм, хурууд хулгайлан идэж сурсан байдаг. Хад асганы ан завсарт үүрлэж 5-6 өндөг гаргана. Бөөнөөрөө сүрэглэн нисэхэд нь далавч, сүүлнийх нь цагаан өднүүд бужигнан орох цас шиг харагддаг учраас “цасан бужирга” ч гэж нэрлэх нь бий.