• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

ДУУЧШУВУУ (БОРЛОГ ДУУЧШУВУУ)

Lat:  Phylloscopus inornatus (Blyth, 1842)

Mon: Борлог дуучшувуу, Борлог дууч шувуу

Rus: Пеночка-зарничка

Eng: Inornata Warbler, Yellow-browed (leat) Warbler

Jap: Kimayu-mushikui (キマユムシクイ)


Ногоон дууч, ногоовор дууч, борлог дууч гэх мэт хоорондоо их адилхан төрөл садангуудтай. Хангай, Хэнтийн нурууны мод, бутанд амьдарч намар халуун дулаан орон руу нүүгээд, хавар 4-р сарын сүүлээр эргэж ирдэг. Жижиг шавьжаар хооллож мод, бутанд хорогдон амьдрах бөгөөд их хөдөлгөөнтэй, сэргэлэн харьцангуй, жижигхэн шувуу юм. Тэсвэр муутай гэж болно, намар оройтож буцах, хоол тэжэээл дутагдсанаас амархан үхдэг. Бут сөөгөнд үүрлэж 4-6 өндөг гаргадаг. Говьд хавар, намар нүүдлийнхээ үеэр, ихэвчлэн бороо цасны чийгний үеэр их идэвхжиж бутнаас бут дамжин, нисч явдаг. Хөдөлгөөн ихтэй, үргэлж бут сөөгний жижиг шинэ өт хорхой, шавьж, ялаа, шумуулаар хооллодог учраас барьж тэжээх боломжгүй ажээ.