• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

ЯТУУ (ДАГУУР ЯТУУ)

Lat: Perdix dauurica (Pallas, 1811)

Mon: Дагуур ятуу, Дагуурын ятуу

Rus: Бородатая (Даурская) куропатка

Eng: Daurian Partridge

Монголд ховор шувуунд тооцогдох дагуурын ятуу байдаг бөгөөд газраар үүрээ засч, 8-16 өндөг гаргана. Уулын хээр, хад чулуут толгод, нуга, ойн цоорхой, бут сөөгт элсэн товцог, тариан талбайгаар амьдардаг. Заримдаа 20 гаруй өндөг гаргана. 29-33 сантиметр урттай, 0.2-0.4 килограмм жинтэй. Ятуу нь цагаан ятуу, цэвдгийн цагаан ятуу, дагуурын ятуу гэх мэт хэд хэдэн янз бий. Өчүүхэн дуу чимээг ч андахгүй сонсдог маш сэжигч, соргог шувуу учраас үзэж харсан хүмүүс цөөхөн байдаг.