• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

ХУР (ХАР ХУР)


Lat: Lyrurus tetrix (Linnaeus, 1758)

Mon: Хар хур, Хур

Rus: Тетерев, косач

Eng: Black Grouse 

Ойн шувуу бөгөөд гол төлөв ойт хээрийн бүсэд ойн зах хормой, сийрэг цоорхой, хуш, хус, шинэсэн ойн зах, голын дагуух бургас шугуй бүхий газар амьдардаг. Энэ шувуу харьцангуй элбэг тааралддаг ч, гүн тайга, өндөр ууланд бараг нутагладаггүй. Биеийн урт нь 49-58 см, жин нь 0.9-1.6 кг. Ороо, хөөцөө буюу үржлийн үе нь сойрынхтой адил бөгөөд газар үүрээ засч, 5-р сарын сүүлчээр дунджаар 4-8 өндөг гаргана. Дэгдээхэйгээ бойжуулан 9-р сараас эхлэн бөөнөөрөө сүрэглэж амьдрах бөгөөд ургамлын үр жимс, бургас, хус модны гөлөг, навч нахиа, шилмүүсээр ихэвчлэн хооллоно. Тариан талбайд олноороо цугларч будаа тарианы хог хаягдлаар хооллох дуртай. Цас зудтай өвлийн хүйтэнд хур шувууд хоол хүнсний дутагдлын улмаас тариан талбайд 100 хүртэл сүрэглэн орж ирэх бөгөөд энэ үед машин, хүнээс тэр болгон үргэж нисдэггүй, нэг дор хэдэн арваараа буудуулах ч тохиолдол байдаг.