• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

БҮРГЭД (ХИМАЛАЙН ХАЖИР, ЦАСТНЫ ХАЖИР БҮРГЭД)

Lat: Gyps himalayensis  (Hume, 1869)

Mon: Хималайн хажир, Цастны хажир бүргэд

Rus: Гималайский гриф, Снежный гриф, Кумай

Eng: Himalayan Griffon, Himalayan Vulture

Цасны хажир бүргэд нь Хималайн хажир ч гэж нэрлэгддэг. Нас биенд хүрсэн хажирын биеийн өндөр нь 103-110 см урт, далавчны дэлгэцний урт 260-290 см, биеийн жин нь 8-12 кг, толгой нь халзан, маш өргөн далавчтай, сүүлний өд нь богино, хошуу нь шар, хүзүү нь цагаан, бие нь цагаавтар, далавчны үзүүрийн өд нь хар байна. Гималайн нуруу, Түвд орчмын нутагт суурин амьдардаг. Сүрэглэх нь их бөгөөд амьтны сэг зэмээр голлон хооллодог.