• White-winged Snowfinch
    Цасны богшоодой
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Lesser Kestrel
    Зээрд шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Eurasian Hoopoe
    Бөвөөлжин өвөөлж
    Зургийг Окамото Юкио
  • Demoiselle Crane
    Өвөгт тогируу
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Pallas's Sandgrouse
    Монгол ногтруу
    Зургийг Мима Хисатоёо
  • Himalayan Griffon, Himalayan vulture
    Хималайн хажир
    Зургийг Окамото Юкио
  • Mongolian Ground Jay
    Монгол Хуланжороо
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Ruddy Shelduck
    Хондон ангир
    Зургийг Ч.Буянбадрах
  • Little Owl
    Хотны бүгээхэй
    Зургийг Окамото Юкио
  • Amur Falcon
    Амарын шонхор
    Зургийг Ч.Буянбадрах
ТОО
0
0
0

9. МОНГОЛ ОРНЫ ШУВУУД

БҮРГЭД (ЦАРМЫН БҮРГЭД)

Lat: Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)

Mon: Цармын бүргэд

Rus: Беркут

Eng: Golden Eagle

Jap: Inu-washi (イヌワシ)

Цармын бүргэд нь маш хурдан шунгаж нисдэгээрээ бусад бүргэдээс ялгарах ба цагт 241 км хүртэл хурдална.  Биеийн жин нь 2.5-7 кг, өндөр нь 65-100 см, далавчны дэлгэцийн урт 150-240 см. Зүс нь хар бор, хар хүрэндүү өнгөтэй байх ба толгойн орой, шилэн хүзүүгээр шаргалдуу өнгийн өдтэй. Туулай, чандага, тарвага, зурам, хулгана, үнэг, суусар зэрэг хөхтөн амьтдыг барьж иднэ. Зарим үед гургуул, ятуу, сойрыг ч барьдаг. Өвлийн цагт идэш ховордвол сэг зэмээр хооллоно. Цармын бүргэд амьдралаа нэг л хостой өнгөрүүлдэг. Эзэмшил газартаа өндөр модны орой, өндөр бай хадан дээр өвс, мөчир зэргийг ашиглан хэд хэдэн үүр барьж сэлгэн амьдардаг. Түүний эзэмшил нутаг нь 155 хавтгай дөрвөлжин км байдаг. Үүрэндээ ирэх болгондоо засвар хийж өргөжүүлдэг. Цармын бүргэдийн өндөг нь цав цагаан эсвэл бор толботой байна. 40-45 хоног дарж дэгдээхэй болгоно. Дэгдээхэй нь зөөлөн цагаан өдөөр хучигдсан байдаг. 3 сарын дараа эцэг эхээс салж бие даан амьдарна. 3-4 нас хүрч байж үржилд орно. 5 нас хүрч өд сөд нь гуужиж солигдоно.